ForsideObservatorietBillederFilmLinksBlog
MIZAR-Observatorium
Kuppelstyring

Jeg havde et krav om, at en kuppel ikke skulle drejes manuelt med hånden, men køre på fuld automatik. Efter meget søgen på internettet, fandt jeg frem til et produkt: MaxDome II,
som er ASCOM kompatibelt og ville fungere med MaxIm DL og med det planetarie program (Starry Night Pro Plus 6), som jeg vil bruge.
Men som med alt andet elektronik og software kan det fejle. Og en af de ting jeg er meget imod med f.eks. MaxIm DL, er at programmet styre alt. Kikkert, kuppel, filterhjul, ccd kamera og guiding.
Det vil de fleste klappe i deres hænder over, men ikke mig.
Hvis software går i ged, i bare et af punkterne, skal man logge af med det hele og starte forfra. Derimod, hvis man køre flere små stand-alone programmer, er det kun en ting man skal genstarte.
Erfaring siger mig også, keep it simple, jo mere kompleks programmer og styringen bliver, des flere ting kan gå galt.
Derfor skulle der være et back-up system, til at dreje kuplen i styringen. At det så i dag er det back-up system jeg bruger hele tiden, fordi det er så simpelt, og præcis, vidste jeg ikke da jeg lavede styringen.

Men jeg skal forsøge at forklare styringen på nemmeste vis, så alle kan følge med.


Her er styreskabet. Det er rustfri, hvilket er lige i overkanten. Skabet hænger inde i et opvarmet kontrolrum, og kommer aldrig i kontakt med fugt. Men jeg fik et tilbud på skabet,
som jeg ikke kunne sige nej til.
I frontlågen, sidder der øverst en Power On lampe, så man kan se at der er strøm på anlægget. Herefter sidder der fire omskiftere, med tilstødende lampe, så man kan se om funktionen er aktiveret.
De fire omskiftere tænder for henholdsvis: Kikkert udstyr, Dew Buster, MaxDome II og Tidsstyret kuppelstyring. Nederst i midten sidder der et tidsrelæ. Det bruges til at styre kuplen som stand alone.
Der er to tidsfaktorer der kan indstilles, en for hviletid og en for drift kuppel tid. Mine indstillinger er ca 12 minutters hviletid, og 3,7 sek bevægelsestid på kuplen.


Så er vi inde i selve styreskabet. Øverst til venstre, sidder der en 12V / 10A Jernkerne transformer. Den forsyner styrestrøm, kikkert udstyr og maxDome II samt anti dug systemet.
Den transformer der sidder nedest til venstre, er en 12V / 15A Jernkerne. Den bruges til at forsyne de to kuppel motorer. Begge transformere er forsynet med store kondensatorer,
til at udglatte spændingen ud, ved eventuelt store startstrømme.
Til højre for den lille transformer, sidder hele sikringsmodulet. De otte lyseblå, er slave-relæer. De er alle ens, uanset om der bruges 1, 2 eller 3 relæfunktioner.
Grunden er, at man opnår større driftsikkerhed. D.v.s. hvis et relæ går i stykker mid om natten, kan man tage et af de andre, og bruge det i stedet for.
Nederst til højre sidder MaxDome II printkortet. Producenten påstår at printet kan styre motorerne direkte. Den tror jeg ikke helt på, derfor er der monteret slave-relæer på alle udgangene.
Det kan man se senere i eldiagrammet.


Her lige et billede af hvordan lågen ser ud på indersiden.


Her lige et billede, af tidsrelæet. Det består af to drejeskiver, hvor man kan indstille pausetid og drifttid. Ikke noget med digital indstillinger mm. Keep it simple,
så er der ikke så meget der kan gå galt, når man er træt om natten. Denne metode er også lynhurtig at ændre indstillingerne på.


Her er printkortet, som hedder MaxDome II. Der sidder 4 relæer som laver forbindelse til kuppel motorerne, om de skal køre den ene eller den anden vej.
Relæerne er påtrykt at de skal kunne klare 10A. Mine motorer tager 7A på styk. Det vil sige at der ikke skulle være nogen problemer.
MEN, jeg ved at motorstart af en tung last, har en stor startstrøm. Og det tror jeg ikke disse små relæer kan klare i længden.
Derfor er der monteret slaverelæer på udgangene. Man kan sige, at det også er lettere at udskifte et billigt sokkelrelæ, i stedet for et påloddet printrelæ.
Øverst til højre på printet, sidder der seks dioder, som man skal bruge, når der indstilles og opgraderes software.


Her er det diagram der følger med en MaxDome II styring. Hvis man kigger på klemmerne HOME og GND, så bliver der skabt et Home position signal (Stik Nord),
ved at en magnet køre forbi en modtager. Men den var meget dårlig. Hvis ikke magneten kørte helt præcis forbi, virkede det ikke.
Jeg lavede det om, så det blev til en foto aftaster, med et spejl på indersiden af kuplen. Så var det ligemeget om kuplen var 5 eller 6 cm fra føleren.
Føleren er af typen: OMRON E3F2-R2C4-P1-E. 


 For at styringen kan finde ud af, hvor kuplen står, skal man bruge 2 følere. Den første er en Home Position føler som omtalt ved forrige billede. Den anden føler er en taktgiver.
Jeg lavede et hjul med takter indeni. Hjulet er spændt op imod drejeringen med en fjeder. Så selv om motorerne glider på ringen, får taktgiveren det rigtige signal.
Den løber bare frit med.
Jeg har 746 takter for en kuppel omgang. Det giver en takt for hver 1,36729cm og omregnet er det en takt for hver 0,4826 grad. Det er længe nøjagtig nok til at styre kuplen.
Hvis man får en fejl fra taktgiveren, bliver systemet nulstillet for hver gang, Home sensoren bliver aktiveret. I mit tilfælde, er det hver gang lågen køre forbi Nord.


Jeg blev hurtigt klar over, at jeg blev nød til at have en styrepult oppe ved siden af kikkerten. Man kan styre hele observatoriet fra den.
Den er til uvurderlig hjælp, når man skal fin fokuser, og finde objekter på himlen.


Jeg lavede tastatur og mus, så det kan afmonteres ved rengøring eller udskiftning.
 

Ved siden af kikkert fundamentet, har jeg lavet en fordelingsboks. På den venstre side, er der 7 stk 12v udtag til kikkert udstyr mm. På modsatte side er der 4 stk. 12V udtag til antidug systemet.
Ud af toppen kommer alle kommunikationskabler til diverse ting: kikkert kommunikation, filterhjul og ccd cam.
Jeg har trukket boksen op fra gulvet, så man ikke falder i ledninger, når det er mørkt.
 


Denne tegning, viser alle bærebjælker i underhuset. Derudover kan man se alle el udtag til diverse komponenter.

 

Her er det store forkromede el-diagram for en kuppelstyring. Som omtalt kan den både styres fuldautomatis igennem MaxIm DL over computeren, eller via tidsrelæet i frontlågen.
Jeg bruger frontlåge styringen 99,9% af gangene, da den er meget hurtigere, og et driftsikkert Stand Alone system.

 

Eldiagram over pulten.

 
Så her til sidst, er der en lille kabelplan, så det bliver lidt lettere at se hvor forbindelserne imellem de forskellige ting skal monteres.

Jeg håber forklaringerne, og illustrationerne var til at finde ud af.
Til dem der selv godt kunne tænke sig at gå i kast med et sådant projekt, vil jeg mene at lidt el snille er et absolut most.
Ellers kan man købe færdige kuppelstyringer.

Byggeriet
Kuppelstyring
Kuppel design
Bund Flange design
Top Flange design
Kikkert
Montering
Software
Guiding
Anti Dug System
ForsideObservatorietBillederFilmLinksBlog
Armatør Astronom